Etappe 13 Tour de France 2023

Het einde van de tweede week van de Tour de France 2023 komt in zicht. net als de bergen. Vandaag is de Grand Colombier, de hoogste top van de Jura, als een aperitief dat op de renners wacht als hoofdgerecht van de derde week van de Tour.

Parcours etappe 13 Tour de France

Etappe 13 tour de france 2023

De verwachting is niet dat de 13e etappe van de Tour de France 2023 vanaf het begin een volledige race zal hebben om weg te komen vanaf de start in Châtillon-sur-Charalonne. Over een vlak biljartlaken trekt het peloton richting de eerste van twee beklimmingen die overwonnen moeten worden.Na 75 km staat de Col de la Lèbe op het programma. Sommige renners zullen zeker het hazenpad kiezen voor deze klim. Maar er is twijfel of ze genoeg voorsprong krijgen. De klim is 26 kilometer lang, maar niet selectief genoeg om een ​​groot verschil te maken met een gemiddelde van 3%. Direct na de Col de la Lèbe staat de slotklim op het programma. De kopgroep moet uit ijzersterke klimmers bestaan ​​om de favorieten en de gele trui voor te blijven. In de Grand Colombier (17,5 km a 7,4% gemiddeld) strijden de geklasseerde renners om de dag- en tijdwinst. Het aanvalspunt voor de slotklim is na een klim van 4 km of 10 km waar de weg met 12% stijgt. Als dat niet mogelijk is, zijn de laatste 400 meter van de etappe ook 10% bergop.

Favorieten etappe 13 Tour de France

De verwachting is dat de kopgroep vandaag het niet gaat redden. De top 10 renners in het klassement strijden om de ritzege op de Grand Colombier. Op het moment van schrijven is nog onbekend wie de gele trui draagt. Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar zouden best eens goed kunnen gaan vechten. Zullen ze elkaar vandaag in een hinderlaag lokken en gaan etappezeges naar teams als Mikel Landa en Pero Bilbao (Bahrain Victorious)? Kandidaten zijn onder meer Jay Hindley (Bora Hansgrohe), David Goudu (Groupma FDJ), Romain Bardet (Team DSM) en Ben O’Connor (AG2R Citroen).