Etappe 5 Tour de France 2023

In de vijfde etappe van de Tour de France zullen we zien welke van de renners een rol van betekenis kunnen spelen in het algemeen klassement in deze ronde. Zijn we klaar voor een herhaling in 2020? Vrijwel op dezelfde etappe arriveerde in Laruns het kwintet bestaande uit Primoz Roglic, Egan Bernal, Mikel Landa, de eerste vluchter Marc Hirschi en Tadej Pogacar. Pogacar won de etappe, Roglic kreeg het geel.

Parcours etappe 5 Tour de France 2023

Etappe 5 Tour de France 2023

Renners kunnen genieten van de Pyreneeën. Inclusief beklimmingen van de Col de Soudet en de Col de Marie Blanque. Na 65 km zie je bergen. Na een overwegend vlakke klim beklimmen de mannen de Col due Soudet (gemiddeld stijgingspercentage 15km, gemiddeld 7,2%). Na de afdaling verschijnt er na 120 km (Col d’Ichère, 4 km à 7%) een klein puistje. Met nog zo’n 30km te gaan begint het peloton aan de Col de Marie Blanque (7,7km, 8,6%), maar vergis je niet. Er zit een duivel achter deze stijging. De laatste 4 kilometer klimmen 10%, 12%, 13%, 10% in de lucht. In het dal is het nog 7 km bergop naar de finish.

Favorieten etappe 5 Tour de France 2023

Zal de voortgang van Stage 5 een herhaling zijn van 2020? Vrijwel alleen mogelijk met een paar andere hoofdpersonages. Roglic zit niet in de Tour de France van 2023, Egan Bernal wel, maar de Colombiaan zit nog niet op zijn niveau van voor het ongeval. De alien Tadej Pogacar echter zomaar in de aanval kunnen gaan op de Col de Marie Blanque . Zal Mikel Landa deze keer weer kunnen volgen? Andere mannen die het wiel van Pogacar willen volgen zijn Jay Hindley, Richard Carapaz, David Gaudu,, Thomas Pidcock, Jonas Vingegaard, Romain Bardet, Simon Yates en Enric Mas. Deze lijst bepaalt de winnaar en wie de nieuwe gele trui zal dragen.