Etappe 6 Tour de France 2023

De zesde etappe van de Tour de France is de eerste bergfinish van de Tour de France 2023. De tweede dag in de Pyreneeën wordt een zware dag voor alle renners. Lukt het de sprinters om de bus te zitten en wordt het vuurwerk om het klassement te bepalen?

Parcours etappe 6 Tour de France

Etappe 6 Tour de France 2023

Vandaag bevat het programma zware 145 kilometers. Het begint allemaal heel rustig, maar halverwege etappe 6 verschijnt de Col d’Apin, kort daarna gevolgd door de Col du Tourmalet. Twee legendarische cols die de geschiedenis van de Tour de France kleuren. De Col du Tourmalet is 85 keer opgenomen in het parcours van de Tour de France. In 2019 behaalde Thibaut Pinot het beste resultaat op deze gigant uit de Pyreneeën. Ook Tourmalet is dit jaar niet de bestemming. De finish ligt op 1.355 meter hoogte in Le Campasque. De laatste klim van 16 km doet echt pijn aan de kuiten, vooral de laatste 4 km. Na 140 km is de kans groot dat de favorietent in de aanval gaan.

Favorieten etappe 6 Tour de France

Er is zeer weinig historie beschikbaar. Miguel Indurain won lang geleden in Le Cambasque (1989). De toenmalige renners is al lang geleden met pensioen gegaan. Met drie beklimmingen op rij maken renners die vroeg vluchten een goede kans om deze etappe te winnen. Het is nog de eerste week van de Tour, dus er is niet veel ruimte voor de klassementsrenners om in de kopgroep te springen. Op wie moet je letten? Jakob Fuglsang, Matthias Skjelmose, Warren Barguil, Julian Alaphilippe, Mauri Vansevenant, Matteo Jorgenson, Pelle Bilbao, Joe Dombrowski. Als sommige van deze jongens vroeg in de etappe vluchten, dan moet je als renner met ambities zeker meezitten.