Etappe 9 Tour de France 2023

Vandaag rijden de renners negen dagen achter elkaar op de fiets. Deze 9-de Etappe is de laatste voor de rustdag. Wie wordt de winnaar van de Puy de Dome?

Parcours etappe 9 Tour de France

Etappe 9 Tour de France 2023

Van Saint-Leonard-de-Noblat rijdt een gele karavaan naar de Puy de Dome. Kilometerstand 184 km, hoogteverschil 3.600 m. De mannen moeten de meeste van deze hoogtemeters overwinnen op de slotklim. Na 35 jaar keert de Tour de France terug naar de Puy de Dome in de Auvergne. Het heuvelachtige terrein in de aanloop naar de slotklim lijkt ideaal voor een kopgroep om het uit te houden tot aan de finish. De slotklim een afstand van 13,3 km, een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7% en een hoogteverschil van 1.415 meter . Vooral de laatste 4km is een steile helling met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,7%.

Favorieten etappe 9 Tour de France

Als een vroege ontsnapping de zege krijgt van onder meer Jumbo Visma en UAE zou er op twee fronten strijd kunnen ontstaan. We droomden stiekem dat mollemalende Bauke Mollema met nog vier kilometer te gaan aan de leiding zou gaan in de kopgroep en de rit zou winnen. Helaas stond de Nederlander niet op de tourlijst van Trek. Mannen als Emanuel Buchmann (Bora), Matteo Jorgensson (Movistar), Simon Yates (Team Jayco) en Mauri Vansevenant (Soudal-Quick Step) zouden kunnen strijden voor overwinning in een kopgroep. Achter de kopgroep zou een mooie strijd kunnen ontstaan ​​tussen Jonas Vingegaard (Jumbo Visma), Tadej Pogacar (UAE), Mikel Landa (Bahrein) en David Gaudu (Groupama FDJ). En misschien kunnen Pelle Bilbao (Bahrain) en Ben O’Connor (AG2R) ook meedoen.